rumeli platformu

BALKANLARDA GEÇEN HAFTA

2 Mart 2010 Salı

SIRBISTAN'DAN DAVUTOGLU GIBI ACIKLAMA
Sirbistan Disisleri Bakani Vuk Jeremic, ulkesinin ve Turkiye'nin bolgedeki sorunlarin cozumu icin yogun caba harcadiklarini belirterek, ''Sirbistan ve Turkiye, Balkanlar'da sifir sorundan yana'' dedi.
Ankara'daki temaslarini Sirbistan Radyo Televizyonu'na degerlendiren Jeremic, her iki ulkenin Balkanlar'da istikrar ve barisin saglanmasi, Avrupa Birligi ile butunlesme yonunde caba harcamaya kararli olduklarini, ''bolgesel iliskilerde Balkanlar'da sifir sorun icin isbirligini surdureceklerini'' soyledi.
Turkiye'de Cumhurbaskani Abdulah Gul ve Disisleri Bakani Ahmet Davutoglu ile gorustugunu animsatan Jeremic, bu gorusmelerde, ikili ve bolgesel isbirligini gelistirme olanaklarinin ele alindigini kaydetti.
Belgrad'i Sancak uzerinden Karadag'a baglayacak otoyolun yapimi icin Turk sirket ve bankalarinin gosterdigi buyuk ilgiden memnuniyet duyduklarini belirten Jeremic, ''Bu, Sancak'in sosyal ve ekonomik goruntusunu degistirecek, Sirbistan'i Bati Balkanlarda Turkiye'nin en onemli ortagi konumuna getirecek stratejik buyuk bir yatirimdir'' diye konustu.
Jeremic, Turkiye'nin yakinda Sirbistan ile dis ticaret anlasmasini onaylamasini beklediklerini de vurguladi.
***
SIRBISTAN'DA 700 BIN KISI ACLIK SINIRINDA
Sirbistan Sosyal Calisma Bakani Rasim Layic, ulkede yoksul oraninin gecen yil yuzde 9,2 oldugunu belirterek, yaklasIk 700 bin kisinin aclik sinirinda oldugunu bildirdi.
Layic, 2008'de yuzde 7,9 olan yoksulluk oraninin, 2009'da yuzde 9,2'ye ciktigini belirtirken, devletin, Sosyal Calisma Yasasina gore hak kazanan 160 bin kisiye sosyal yardim yaptigini kaydetti.
Ote yandan, yil sonuna kadar cikmasi beklenen yeni yasayla 250 bin kisinin sosyal yardimdan yararlanacagini vurgulayan Layic, 65 yasin ustundeki yaslilarin, 13 yasina kadar cocuklarin, issiz kadinlarin, cok cocuklu olan ve koyde yasayan ailelerin durumlarinin son derece kotu oldugunu ifade etti.
Bunun icin butceden ek odenek ayrilmasi gerektigini belirten Layic, 2011'de ulkedeki ekonomik durumun iyilesmesi ve krizin atlatilmasini umut ettiklerini soyledi.
***
ABD KOSOVA HALKININ PARTNERIDIR
Amerika BirlesIk Devletleri bundan boyle de Kosova halki ve hukumetinin partneri olmaya devam edecektir. Bu aciklamayi Washington’da Kosova Buyukelciliginde dun aksam duzenlenen bir torende, ABD Devlet Sekreteri Vekil Yardimcisi Stuart Jones yapti.
Kosova bagimsizliginin ikinci yildonumu dolaysiyla Washington’da Kosova Buyukelciliginde duzenlenen kabulde, yore ulkeleri buyukelcileri yanisira Kosova’yi henuz tanimayan ulke buyukelcileri de olmak uzere yaklasIk 150 konuk hazir bulundu.
Bu manifestasyonun ev sahibi Buyukelci Avni Spahiu, yaptigi selamlama konusmasinda, Kosova halkinin politik ve ekonomik strukturlerinin guclenmesine dogru ilerlemekte oldugunu, ayni zamanda topluluk haklarinin da korunmasini sagladigini belirtti.
ABD Devlet Sekreteri Vekil Yardimcisi Stuart Jones ta Kosova’yi elde ettiklerinden dolayi kutlayarak , Disisleri Bakani Hillary Clinton’un da selamlarini iletti ve bir kez daha ABD’nin Kosova halki ve hukumetinin sadik partneri oldugunu vurguladi.
***
BOSNA HERSEK EKONOMIK KRIZIN ESIGINDE
Bosna Hersek'te Baris anlasmasi'nin uygulanmasini gozlemleyen Konsey'in ust kurul uyesi ulkelerin buyukelcileri, ekonomik durumun gittikce kotulestigi degerlendirmesinde bulundu.
Bosna Hersek medyasi tarafindan aktarilan buyukelcilerin aciklamasinda, hukumet ile Uluslararasi Para Fonu (IMF) arasinda saglanan "standby" anlasmasinin, gittikce kotulesen bu durum karsisinda en tutarli yaniti teskil ettigi belirtildi.
Buyukelcilerin degerlendirmesinde, varilan anlasmaya uyumlu olarak IMF ve diger uluslararasi finans kurumlarindan, ayni zamanda Avrupa Birligi'nden gerekli paranin saglanmasi icin, hukumetin kamu tuketiminde, ozellikle birey ve aileye nakit odeme sisteminde reform gereksinimine isaret edildi.
Buyukelciler ayni zamanda, eylem zamaninin cok dar olduguna, harekete gecilmemesi durumunda toplumun her kesimine bu faturanin cok yuksek olacagina dikkat cekiyor.
***
BULGARISTAN’DA EKONOMIK KRIZIN BOYUTLARI ARTIYOR
Ekonomik krizin olumsuz etkilerinin giderek daha fazla hissedilmeye baslandigi Bulgaristan’da issizlik orani rekor duzeyde artiyor.
Bulgaristan is ve isci bulma kurumundan yapilan aciklamada, gecen Ocak ayinda issizler ordusuna 28 bin kisinin daha eklendigi ve issiz sayisinin 366 bin 887’ye ulastigi bildirildi. Aciklamada, calisabilir nufus arasinda resmi issizlik oraninin yuzde 9,9 oldugu kaydedildi.
Ekonomi uzmanlari, nufusu 7.45 milyon Bulgaristan’da gecen yil ekonomik krizin etkisiyle her ay ortalama 17 bin kisinin issiz kaldigini hatirlatarak, yeni yilin ilk ayinda bu rakamin yaklasIk yuzde 61 artarak 28 bine ulasmasini “son derece karamsar bir tablo” olarak degerlendiriyor.
Bulgaristan’da hemen hemen her sektorde durma noktasina gelen yatirimlarin canladirilabilmesi icin hukumet Avrupa Birligi’nden yardim bekliyor. Basta basbakan Boyko Borisov olmak uzere hukumet uyeleri Avrupa Birligi tarafindan daha once kesilen yardim fonlarinin yeniden acilmasi icin Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu’nda yogun bir lobi calismasi yapiyor.
Uluslararasi gozlemciler, gerekli ekonomik tedbirlerin alinmamasi ve Avrupa Birligi’nin yardim yapmamasi durumunda Bulgaristan’daki krizin onumuzdeki aylarda daha da “vahim” boyuta ulasacagi gorusunde birlesiyorlar.
***
ARNAVUTLUK'TA ORGAN KACAKCILIGI SORUSTURMASI
BM yetkilileri Arnavutluk’ta organ kacakciligina dair bagimsiz bir sorusturma acilmasini istedi. Iddialara gore, Kosovo savasi sirasinda bazi Sirplar oldurulerek organlari calindi.
BM insan haklari yetkilisi Philip Alston Tiran’da yaptigi aciklamada, Arnavutluk Hukumetinin, bagimsiz sorusturma acilmasini engelledigini soyledi.
Alston iddialari arastirmak uzere bir haftadir Arnavutluk’ta bulunuyor.
Sirbistan 1999 Kosova savasi sirasinda yuzlerce Sirbin kayiplara karistigini ileri suruyor. Yetkililer bu sivillerin Kosova’dan Arnavutluk’a kacirildigina ve organlarinin satildigina dair kanit oldugunu belirtiyor.
***
ARNAVUTLUK'TA SIYASI KRIZ
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Baskani Mevlut Cavusoglu, Arnavutluk’ta ana muhalefetteki Sosyalist Parti’nin 28 Haziran 2009 tarihindeki genel secimde usulsuzluk yapildigi gerekcesiyle parlamentoyu boykot etmesiyle baslayan ve yaklasIk 6 aydir devam eden siyasi krizin bir an once cozulmesi gerektigini soyledi.
Siyasi krizin cozumune katki saglamak amaciyla beraberindeki heyetle birlikte dun Tiran’a gelen ve en ust duzeyde temaslarda bulunan Mevlut Cavusoglu, bugun br basin toplantisi duzenledi. Arnavutluk Cumhurbaskani Bamir Topi, Meclis Baskani Jozephina Topalli, Basbakan Sali Berisa ve Sosyalist Parti Genel Baskani Edi Rama ile ayri ayri gorusmelerde bulunan Cavusoglu, "Ana muhalefet partisi parlamentoya donmeli ve siyasi kriz daha fazla zaman kaybedilmeden cozulmelidir" dedi.
Bu krizin Arnavutluk’un Avrupa Birligi ile butunlesme surecine onemli olcude zarar verdigini belirten Cavusoglu "Iktidar ve muhalefet bu sorunu uluslararasi kurumlara gerek kalmadan kendi icinde halletmelidir" diye konustu.
Sosyalist Parti’nin parlamento boykotuna son vermesi durumunda sorunun cozumunde onemli bir adim atilmis olacagini vurgulayan Cavusoglu sunlari soyledi: "Secimler hakkinda arastirma yapmak uzere kurulacak parlamento komisyonuna, muhalefet partisi uyeleri baskanlik yapmalidir. Boylece komisyonun daha adil bir sekilde calismasi saglanir."
Bu arada Basbakan Berisa da yaptigi aciklamada, iktidar partisi olarak, kurulacak arastirma komisyonunda cogunlugu muhalefet partisi uyelerine vermeye hazir olduklarini bildirdi. Siyasi krizin cozumu icin yapici tavir sergilediklerini kaydeden Berisa, Sosyalist Parti’ye bir kez daha, parlamento boykotuna son vermesi cagrisinda bulundu.
***
SAVAS SUCU ZANLISI MLADIC'IN EVI ARANDI
Sirp polisinin, savas sucu zanlisi Bosnali Sirp komutan Ratko Mladic'in Belgrad'daki evini yeniden aradigi bildirildi.
Savas suclari savcisi Vladimir Vukcevic'in ofisinden yapilan aciklamada, 8 bin kisinin olduruldugu Srebrenitsa katliami ve Bosna Savasi'nda isledigi diger savas suclari nedeniyle Lahey'de eski Yugoslavya icin kurulan Uluslararasi Savas Suclari Mahkemesi tarafindan tutuklama istemiyle aranan Mladic'in yakalanmasi icin surdurulen cabalarin bir parcasi oldugu duyuruldu.
Beta Haber Ajansi da, polisin bugun yaptigi aramada yaklasIk 95,380 dolarin ele gecirildigini bildirdi.
Mladic'in evinde daha once yapilan aramalarda polis, bir takim belgelere, hard disklere ve video kasetlerine el koymustu.
Lahey'deki mahkeme tarafindan soykirimla suclanan Mladic'in Sirbistan'da milliyetciler tarafindan saklandigi saniliyor.
Avrupa Birligi'ne katilmak icin resmen aday olan Sirbistan'in bu hedefine yaklasmak icin 2006 yilinda Belgrad'da ortadan kaybolan Mladic'i tutuklamasi gerekiyor.
***
AB’DEN YARDIM ISTEME SIRASI BULGARISTAN’DA
Ekonomik krizin olumsuz etkilerinin giderek daha fazla hissedilmeye baslandigi Bulgaristan’da issizlik orani rekor duzeyde artiyor. Bulgaristan is ve isci bulma kurumundan yapilan aciklamada, gecen Ocak ayinda issizler ordusuna 28 bin kisinin daha eklendigi ve issiz sayisinin 366 bin 887’ye ulastigi bildirildi.
Aciklamada, calisabilir nufus arasinda resmi issizlik oraninin yuzde 9.9 oldugu kaydedildi. Bulgaristan’da hemen hemen her sektorde durma noktasina gelen yatirimlarin canladirilabilmesi icin hukumet Avrupa Birligi’nden yardim bekliyor. Basta Basbakan Boyko Borisov olmak uzere hukumet uyeleri Avrupa Birligi tarafindan daha once kesilen yardim fonlarinin yeniden acilmasi icin Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu’nda yogun bir lobi calismasi yapiyor. Uluslararasi gozlemciler, gerekli ekonomik tedbirlerin alinmamasi ve Avrupa Birligi’nin yardim yapmamasi durumunda Bulgaristan’daki krizin onumuzdeki aylarda daha da vahim boyuta ulasacagi gorusunde birlesiyorlar.




arşivler

Mayıs 2009 Haziran 2009 Temmuz 2009 Ekim 2009 Kasım 2009 Aralık 2009 Ocak 2010 Şubat 2010 Mart 2010 Nisan 2010


adres

Rumeli Platformu

Cumhuriyet Meydanı
Meriç İş Hanı
Kat: 3 D.55
Gaziosmanpaşa / İstanbul

 

SMS duyuru

SMS duyuru sistemimize kaydolmak için lütfen cep telefonu numaranızı girin.

Adınız ve soyadınız:

Cep telefonunuz:


Tek Rumeli TV
BAYKAL AKÜ

AXA SİGORTA

BÖCEK REKLAMCILIK

İNEGÖL KÖFTE

MEHMET YALÇIN

SEDA MATBAA

RESSAM MÜMİN ÇİÇEK

MARMARA MEDYA GRUP

ZEYTİNLİ BAHÇE

KOSOVA KUYUMCUSU

DETAY BÜRO MOBİLYALARI

EKOL PASTANELERİ

KLAS OTO

MARMARA MÜHENDİSLİK

UZMAN MAKİNE

MEHMET YILDIRIM RUMELİ HALK TÜRKÜLERİ

ERKEK KUAFÖRÜ İSMAİL ERCAN

© 2009, Rumeli Platformu
GOPBİLİŞİM & KARPUZWORKS ORTAK ÇALIŞIMIDIR